lauantai 16. lokakuuta 2010

Terveiset

Istanbulista, vielä viikko sitten laautaina vietimme iltaa siellä. Täytyy sanoa, että Istanbul oli varsinainen kokemus.
Jo lentokenttä oli valtavan suuri, aivan eri luokkaa kuin meidän kenttämme, se oli kuitenkin hyvin selkeä ja helppo. Liikenne kaupungissa oli varsinainen kaaos, kadut olivat kapeat ja liikenne ruuhkainen, autot olivat lähes pelti pellissä kiinni, ihmiset kävelivät autojen seassa, miehet vetivät suuria  kärrejä täynnä valtavia kolleja.......ihme kyllä emme nähneet yhtään kolaria. Tuli mieleen, että joka osaa siellä ajaa, niin osaa sitten muuallakin, oli se sellaista sirkusta.
Vaikka olime vain pitkän viikonlopun siellä ehdimme kuitenkin nähdä aika paljon mm Sinisen Moskeijan,Haaremin ja tietenkin suuret basaarit.

Basaarit olivat aivan uskomattomia, voi sitä kullan määrää mitä siellä oli myytävänä.....aivan upeita koruja.Siellä oli nahkaa,kenkiä,laukkuja ja paljon muuta, niin ja tietysti mattoja.
Kuinka ollakaan Pia meidän seurueesta vietiin mattokauppaan ja meidät toisetkin haettiin sinne välittömästi. Ja sitten alkoi kaupanteko. Meille tuotiin tuolit ja tarjottiin teetä niin kuin asiaan kuuluu siellä, sitten alkoi mattojen esittely, toinen toistaan kauniimpia mattoja levittettiin meidän ihasteltavaksi.
Ensin kyseltiin kuulumiset ja sitten ruvettiin puhumaan mattojen aitoudesta ja hinnoista ja tarjottiin puolin ja toisin. Hinnat oliva kuitenkin niin korkeat, että matto jäi ostamatta, niin kauniita kuin olivatkin.

Käytimme aika paljon taksia, koska jalkakäytävät olvat huonot kävellä ja aikaa oli vähän, samalla näimme paljon sellaisia paikkoja, sitä kaupungin osaa ja meren rantaa missä olimme ja minne emme olisi muuten osanneet mennä.
Tässä tämä matkakertomus lyhykäisyydessään. Suosittelen matkaa Istanbuliin, kannaattaa käydä ehdottomasti.

7 kommenttia:

taivaantulet kirjoitti...

oi minulla on haaveena päästä näkemään khoran kirkon mosaiikit...

Mustaleski kirjoitti...

Voi hitsit, itse haluan mattokauppaan ehdottomasti, tarvitsen se Lentävän maton mitä pikemmiten:) Ihana, mikä matka Teillä on ollutkaan.

AnnaY kirjoitti...

Minäkin "mattofanina" lähtisin ja Istanbul kiinnostaisi. Ovat saavuttamattomia, sillä ahdistun liikaa yli kolme tuntia kestävillä lentomatkoilla, senkään vuoksi en enemmin lentele. Hih.. paitsi luudalla keväisin!

Petriina kirjoitti...

Kiitos, palautit lähes parinkymmenen vuoden takaisen Istanbulin retken elävänä mieleeni! Mentiin Varnan Kultahietikolta vanhalla venäläisellä laivalla yötä myöten Istanbuliin. Samat nähtävyydet kierrettiin, mattokaupassa silloinkin käytiin, basaareissa ja laivaristeilyllä Aasian puolella. Yökerhossa katseltiin napatansseja ja sitten laivalla takaisin Bulgariaan! Joku seurueestamme osti sieltä näyttelystä ison maton, joka luvattiin toimittaa hänelle Suomeen. Erilaisia tuotteita turisteille kauppaavat pikkupojat olivat Istanbulissa silloin suoranainen riesa.

marizan42 kirjoitti...

Anna, lento Istanbuliin kesti vain vähän yli 3 tuntia ja palvelu Turkkilaisessa koneessa oli hyvä. Ja olisi sieltä mattokaupasta saanut maton 500-600 euroon.Muuten hintataso oli tosi edullinen noin yleensä.

Petriina kirjoitti...

Omasta matkastani vielä sen verran, että 1 päivä Istanbulissa oli aivan liian lyhyt aika kun väsyneinä kiidettiin paikasta toiseen. Edellinen yö oli valvottu myrskyssä Mustallamerellä, monet olivat voineet pahoin. En tiedä, järjestetäänkö Varnasta enää em. kaltaisia retkiä Istanbuliin.
Kuvittelin meneväni sinne ajan kanssa uudestaan, mutta haaveeksi taitaa jäädä.

orvokki4 kirjoitti...

Minulla on ihan samat kokemukset kuin Petriinalla, eli Bulgariasta päivän visiitille Istanbuliin. Mutta silloin olin 18 v ja myös päätin, että joskus uudelleen pitemmäksi aikaa. Mutta niin vaan on jäänyt.

Tuli mieleen muisto, kun basaarista tullessamme ulos, tarkoituksena putkahtaa torille, jossa bussimme odotti, niin tulimmekin aivan väärästä aukosta ulos, emme tienneet laivasataman nimeä, kukaan ei ymmärtänyt meitä. Siinä 4 nuorta katseli ihmeissään mm. hampaanvetämistä pois ihmelääkkeen parantaessa potilaan (ihan oikeesti hammas vedettiin) ja muuta paikallista (ei näkynyt turistin turistia) Sitten yllättäen luoksemme tuli nuori mies, joka puhui suomea, kertoi olleensa suomessa opiskelemassa ja tiesi laivamme ja vei meidät sinne taksilla. Ja kutsui joskus lomaa viettämään maatilalleen. Käyntiorttinsa ajattelemattomuuttani olen aikaa sitten hukannut.

Kyllä maailma avartaa. Uskoakseni sinulla oli kiva matka.